Prise d'eau Golf, het San Pellegrino van Brabant.

Water? Ja water was de basis van het ontstaan van deze prachtige golfbaan.

Prise d’eau Golf, het San Pellegrino van Brabant.

Water? Ja, water is de basis van het ontstaan van deze prachtige golfbaan.

 

De grond waarop Golfbaan Prise d’eau is aangelegd behoorde tot het grondwaterbeschermingsgebied van de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij (TWM). Op 27 augustus 1898 werd het eerste leidingwater door TWM geleverd middels een fontein voor het oude stadhuis aan de Oude Markt in Tilburg.

Aanvankelijk richtte de maatschappij zich vooral op de levering aan bedrijven zoals textielfabrieken die belang hadden bij schoon water voor het productieproces

Een voormalig bestuurder van TWM vond het Tiburgse water zo lekker, dat hij besloot het te gaan bottelen.

Het bronwater, dat uit dezelfde pompinstallatie als het kraanwater kwam, verkocht hij onder de naam Prise d’eau (letterlijk vertaald: “voedingsplaats voor waterleiding”)

De zachte smaak van Prise d’eau bronwater dankte hij aan de hoge ouderdom van het water. Ruim 2000 jaar geleden viel het als regenwater in de nog ongerepte natuur van de Belgische Ardennen en het stroomde vervolgens door mineraalrijke grondlagen richting Tilburg.

Door het lage natriumgehalte is Prise d’eau bronwater uitermate geschikt voor natriumarme diëten en babyvoeding. De distributie werd verzorgd door Bierbrouwer Bavaria en Zo kreeg Brabant haar eigen San Pellegrino.

Naast water had deze bestuurder nog een andere hobby: Golf. De rest is geschiedenis. Dat geldt ook voor TWM, die in 2006 haar activiteiten onderbracht in Brabant Water.

Op donderdag 30 juli  bezoeken we deze mooie golfbaan aan de rand van Tilburg die werd ontworpen door de Amerikaanse golfbaan architect Ronald Fream. Als je interesse hebt om deel te nemen meld je dan hier aan.

Als je binnenkort (weer) eens in de buurt bent en in Tilburg wilt gaan golfen vraag dan eens naar het water.  Grote kans dat cateraar Bonheur horeca groep het water schenkt dat afkomstig is van de bron waarover je daarvoor gelopen en gegolfd hebt. Gezondheid!